Velykos nebūtų Velykos be šokoladinių kiaušinių, tad kodėl gi kartais nepažeidus tradicijų ir per Velykas šokoladinių kiaušinių nepasigaminus patiems? Pamirškite masinės gamybos M&Ms ar Kinder šokoladinius kiaušinius, nes juos lengvai ir gretai galima pasigaminti patiems namuose. Tam tereikia šokolado ir formelės, kurią galite įsigyti internetu ar didžiuosiuose prekybos centruose.
Kad rezultatu nenusiviltumėte, naudokite kuo kokybiškesnį šokoladą, kurio sudėtyje yra bent 80 proc. kakavos pupelių. Šokolado kiekis, kurio kiaušinių gamybai jums reikės, priklauso nuo jūsų formos dydžio ir nuo planuojamų pasigaminti kiaušinių skaičiaus.
Taigi, kaip pasigaminti šokoladinį Velykų kiaušinį:
1. Iš pradžių šokoladą supjaustykite dideliais gabaliukais, tuomet gautą masę susmulkinkite. Kuo šokoladą smulkiau supjaustysite, tuo jis lengviau išsilydys.
2. Ant viryklės pastatykite puodą. Į puodą įpilkite litrą vandens ir leiskite jam užvirti. Kai vanduo užvirs, ant puodo uždėkite karščiui atsparų dubenį su į jį įdėtu susmulkintu šokoladu. Retkarčiais šokoladą pamaišant šaukštu, leiskite jam ištirpti.
3. Naudodami karščiui atsparias pirštines nuimkite dubenį nuo puodo ir palikite ištirpusį šokoladą atvėsti iki 35º C. Šokolado temperatūrą galite patikrinti verdančiam vandeniui atspariu termometru.
4. Paimkite plastikinę kiaušinio puselės formą ir šaukto pagalba ištepkite formos sieneles vienodu šokolado sluoksniu. Neimkite į galvą, jei aplink padarysite netvarką, nes rezultatas ir patirtas džiaugsmas gaminant kiaušinius kompensuos sukurtus rūpesčius.
5. Leiskite formoje esančiam šokoladui šiek tiek atvėsti ir tuomet sviestiniu peiliu nuvalykite šokoladu išteptus formos kraštus, kad jie taptų švarūs.
6. Ant stalo patieskite riebalams atsparų kepimo popierių ir padėkite ant jo formą taip, kad šokoladu ištempta formos pusė būtų atsisukusi į popierių. Palikite taip padėta formą penkiolikai minučių, kad šokoladas visiškai nusistovėtų ir sukietėtų.
7. Atlikite 4 – 6 žingsnyje nurodytus veiksmus su antrąja kiaušinio pusės forma.
8. Kai formose esantis šokoladas apstings, kartokite 4 – 6 žingsniuose nurodytus veiksmus tol, kol šokolado sienelių sluoksnis taps maždaug pusės centimetro storio.
9. Galiausiai abi kiaušinio puselių formas įdėkite dešimčiai minučių į šaldytuvą, kad šokoladas visiškai sustingtų.
10. Norėdami iš formų išimti kiaušinio puseles pirštais švelniai spustelėkite formų sieneles aplink kraštus. Šokoladas pajutęs jūsų rankų šiluma savaime atsiskirs nuo formų sienelių.
11. Inde likusį ištirpintą šokoladą užtepkite ant kiaušinio puselių kraštų. Tuomet suglauskite abi kiaušinio puseles ir švelniai spustelėkite jas vieną į kitą, kad jos geriau tarpusavyje susijungtų. Palikite sulipdytą kiaušinį kelioms minutėms, kad šokoladas sustingtų.
Toks namuose pagamintas kiaušinis – tai puiki velykinė dovana jūsų artimiesiems ir draugams. Jeigu jaučiate kūrybinį polėkį, galite į kiaušinio vidų įdėtį siurprizą, kiaušinį perrišti kaspinu ar sugalvoti dar ką nors šmaikštaus ir įdomaus. Jeigu gaminate keletą kiaušinių, kad jie neatrodytų vienodi, juos galima gaminti iš skirtingų šokolado rūšių. Taip pat galima net viename kiaušinyje naudoti skirtingas šokolado rūšis. Naudojant tamsios ir šviesios spalvos šokoladus, liejant pirmą sluoksnį ant kiaušinio puselės formos galima išlieti pageidaujamus užrašus, raštus ar tai, ką pakuždės jūsų vaizduotė.