Gyvenimas prieš ir po daugiabučio renovavimo

Klaidinga manyti, kad energinio naudingumo sertifikatai yra suteikiami pastatams tik tuomet, kai šie būna naujai pastatyti. Daugybėje mieste vykstančių būsto renovavimo projektų šis dokumentas taip pat tampa labai svarbiu, kadangi jis parodo, koks yra namo sandarumas, kaip pasikeitė jo situacija po renovacijos. Štai vieno daugiabučio gyventoja Jurga sako, kad tik po renovacijos pagaliau ji gali pasakyti, kad normaliai gyvena.

Šaltis kaustydvo kaulus

SertifikataiKai pagaliau buvo baigta renovacija ir įvyko namo pridavimas, visi gyventojai nustebo: sandarumas padidėjo net tris kartus. Ką tai reiškia? Ar ir gyvenimo kokybė name pagerės tiek kartų? Sunku buvo gyventojams patikėti, kad laukia tokios didelės permainos, tačiau tai visgi buvo tiesa – iš tiesų klimatas namuose labai pasikeitė. „Kai prisimenu, kaip mes gyvenome iki tol, tai man yra labai keista, kad tokiame šaltyje galėjome būti. Tikrai kartais tiesiog kaustydavo kaulus. Aš iš namų dirbu rankinį darbą – siuvu, mezgu. Tai tokiame šaltyje nors ir daug judėdavo pirštai, bet vis tiek visada būdavo labai sustingę. Buvau su vyru kalbėjusis, sakiau, gal parduodam ir kraustomės kitur, bet jis žinojo, kad laukia šitas renovacijos projektas, todėl mąsčiau, kad palauksiu“, – pamena gyventoja.

Sąskaitos kaustydavo nervus

Skaityti straipsnį “Gyvenimas prieš ir po daugiabučio renovavimo” »

Nepamirškite į statybų biudžetą įtraukti išlaidų apšiltinimui

Pastačius namą laukia dar vienas popierių „apiforminimas“, tai – energinio naudingumo sertifikatai, kurie turi būti gaunami pridavus namą. Procedūra, nekelianti nerimo tik tiems, kas iš anksto pasisamdė profesionalius tarpininkus, kurie bus tikri, kad nebeliko jokių skylių ir namas tikrai šiltas. Statant namą reikia nepamiršti į biudžetą įtraukti lėšų, reikalingų namo šiltinimui, nes antraip statybos gali įstrigti.

Sienų šiltinimas

Energetikos matavimaiPats pamatinis dalykas statant ir šiltinant namus, tai yra sienų šiltinimas. Termovizija visada daug dėmesio skirs būtent sienų apžiūrai. Šilčiausios bus sienos, kurios bus sulipdytos kaip monolitas. Akyto betono blokeliai, be abejonės, yra pati šilčiausia statybinė medžiaga. Ji labai tvirta, nes tai betonas, o šilta, nes jame yra oro tarpeliai, kurie ir sulaiko visą šilumą, taigi, ja galima mėgautis ilgai ir sėkmingai. Tačiau taip pat be sienų šiltinimo yra dar ir jų apskritai normalus sukonstravimas. Nestatykite patys, nes pridarykite broko. Galiausia, jeigu neturite tiek pinigų, kad statytumėte iš blokelių, tai pirkite kitas statybines medžiagas, bet būtinai naujas. Iš senų supuvusių rąstų pastačius namą negalite tikėtis, kad jis bus labai sandarus ir teigiamai veiks termovizinius tyrimus. Taip pat ir šiltinamąsias medžiagas reikia naudoti tokias, kokias rekomenduoja profesionalai – akmens vatą, specialias difuzines ir kitokias plėveles ir kt.

Stogo šiltinimas

Skaityti straipsnį “Nepamirškite į statybų biudžetą įtraukti išlaidų apšiltinimui” »